fredag 30 september 2011

Härlig energirik höstsol!


Igår var en helt fantastisk härlig solig höstdag som genererade massor av härlig energi att ta tag i både det ena och det andra i trädgården. Dagen i dag ser ut att gå i samma spår så jag ska fortsätta att gräva en rabatt jag påbörjade i köksträdgården i går.


/Jenny

onsdag 28 september 2011

Förhoppningar för veckan!



Det jag önskar allra mest nu är att det kan bli en kanonfin varm härlig höstdag i veckan så att man kan ta en sista grillning ute innan grill & möbler ställs in för säsongen.

/Jenny

tisdag 27 september 2011

Jag vann!!!

Jag blir bara sååå glad för idag vann jag tagetesfrön från Anna Vattenkannas trädgård och det kunde inte bli bättre=) Har aldrig gillat tagetes innan i sommar och hade redan bestämt mig för att skaffa det till nästa sommar & så går jag och vinner!!! Visst är det konstigt - en blomma som man inte gillat tidigare och hux flux så bara älskar man dem. Det var precis samma sak med pelargon för mig tidigare och nu är de en av mina absoluta favoriter.

Avslutar med en bild på en annan favorit jag inte varit så förtjust i - ringblomman=)





/Jenny

söndag 25 september 2011

Ört och köksträdgården


Idag var det en perfekt dag att få i jorden i den tredje vinkelramen till köks/örtgården. Till våren får vi göra den fjärde samt de två sista fyrkanterna till mitten så att det bildar en någorlunda hyfsad fyrkant av det hela. Hos oss kör vi med ögonmått vilket innebär att det aldrig blir helt rakt - men å andra sidan - vad är egentligen helt perfekt i naturen=)


Trädgårdstraktorn är en riktig pärla när det gäller att frakta jord - så för dagen är traktorn min allra bästa vän=)


Man ska troligtvis inte flytta växter som blommar nu men som den glada amatör så gör jag det ändå. På något sätt brukar det gå bra trots alla missar man gör.


Den här "lilla" vännen gjorde mig sällskap under dagen. Jag är egentligen skiträdd för spindlar men ska jag nu begära av älsklingen att vi ska ha biodling trots hans rädsla för bin får jag väl bota min spindelfobi. Nån rättvisa får det ju ändå va=)

/Jenny

lördag 24 september 2011

Äpplets dag på Brunstorps Gård!


Idag var det äpplets dag på Brunstorps Gård i Huskvarna med en mängd olika trevliga aktiviteter. Vi hade med oss äpplen från tomten så nu vet vi att vi förutom fyra träd med Ingrid Marie även har:
en Aroma, en Gravenstein, två Signe Tillisch, en Cox Pomona samt eventuellt en Bodil Nergaard, men den sistnämnda var experterna extremt osäkra på.


De hade anlagt en ny köksträdgård sedan jag var där sist och den var så söt så nu vill jag ha ytterligare en köksträdgård, fast på baksidan=)


Utöver att Brunstorps Gård har genbank med äpplen, över 300 sorter, har de även en mycket fin örtsamling, vackra gräs och blommor samt en liten biodling. Jag försöker så sakteliga övertala älsklingen att det skulle vara fantastiskt trevlig med en liten bikupa eller två, men det går sisådär än så länge.



/Jenny

onsdag 21 september 2011

Sötast idag!



Pipisarna är så sööta att mitt arma hjärta bara smälter. Mamsen envisas dock med att försöka locka ut sina små fjunisar i höstvädret vilket inte alls är någon bra idé enligt mig då de inte fattar hur de ska komma in igen. I dag blev därför mamsen och fjunisar förvisade till kycklingburen då jag inte slutade jobbet förrän 21.00 och var rädd att någon stackare skulle bli ensam kvar ute och frysa ihjäl. Döm av min förvåning när jag kom hem och fann mamsen liggande utanför kycklingburen (!) belåtet kurrande med alla fjunisar sovande under sig. Hur sjutton bär hon sig åt?

/Jenny

tisdag 20 september 2011

Höstrusk:(


Höstrusk, regn & blåst gillar jag inte alls. Känner mig lite galet negativ idag så det är väl bäst att dra täcket över huvudet och hoppas på en bättre höstdag i morgon!


/Jenny

måndag 19 september 2011

Äppelpaj & Trattkantareller




Mamma & Pappa var här idag och jag bjöd på äppelpaj & kaffe och dukade för en gångs skull med finservisen. Varför vi inte använder den oftare är en gåta för mig. Å andra sidan var det väl tur att jag gjorde mig till lite extra för pappa hade med sig hur mycket trattisar som helst som nu ligger på tork på köksbordet. Lyxigt värre att kunna ta fram i vinter!


Recept på god enkel äppelpaj

150 g smör
2 dl vetemjöl
1,5 dl havregryn
1 dl socker
1 dl ljus sirap
2 tsk kanel
4 dl äpple

Blanda mjöl, havre & socker och dela smöret och rör ihop. Lägg äppelbitar i en smörad form & häll över sirap och kanel och rör runt äpplena i blandningen. Sedan är det bara lägga över resten och in i ugnen ca 20 min i 200-225 grader. Man kan minska på såväl socker som sirap för den kan bli lite väl söt annars - men det är en smaksak=)



/Jenny

söndag 18 september 2011

Ville på besök - fenomenal päronplockare & hönsskötare=)


Wille - han fixar det här med att plocka ned päron från hög höjd med bravur och det gäller att hålla tungan rätt i mun!!! Nu återstår det bara att se vad jag ska göra av härligheten. Har hittat lite  recept på päronsylt & inlagda päron men jag vet inte riktigt än vad det blir. Har aldrig gjort något av päron tidigare - mer än ätit dem som de är förstås=)


Det som ratas av människofolket tar hönsen tacksamt emot. En & annan fin morot slinker också ned. Härlig gula blir det även om äggen börjat lysa allt mer med sin frånvaro pga att hönsen går in i en välförtjänt vilofas när det gäller äggproduktion fram tills ljuset återvänder i vår. Vi ger inte hönsen något drivande värpfoder, i huvudsak för vi är genbank men också för att det känns bra att de får vila över den mörka årstiden så att de får ett långt och gott hönsliv!

/Jenny

lördag 17 september 2011

Butiken Lantligt och Nyströms handelsträdgård

Vad passar egentligen bättre en kanonfin lördagsfömiddag som idag än att åka till handelsträdgården och butiken Lantligt som ligger precis bredvid.






Hos Lantligt finns det mesta som väcker ha begär hos lilla mig=) Inspiration, inredningsdetaljer och hur fina kläder som helst. Synd bara att pengapungen känns alltför tom idag, får bli ett nytt besök om någon vecka!





Och hos Nyströms handelsträdgård blir jag som vanligt väldigt inspirerad men får hejda mig då jag kommit på att det alltid är bäst att ha ett förberett land att stoppa ned växterna i ! Egentligen var vi bara ute efter att kolla på frukträd för att kunna börja planera hur vi ska föryngra här hemma. 

Vi har tre enormt stora körsbärsträd som är vackra men bären är svåra att komma åt för oss fotfolk till skillnad mot fåglarna. Vi har även ett flertal olika äppelträd men det skulle inte vara fel med några nya eftersom våra är så gamla. Päronträd har vi tre stycken men det är med dem som med körsbären - allt det goda sitter i toppen.

 Plommonträdet fick värsta rycket för två år sedan och efter den enorma skörden stendog trädet. Så främst är det väl plommon som är akut - men vad sjutton ska man välja för sort?
Är det någon som har något smarrigt tips till zon 5?


/Jenny

fredag 16 september 2011

Ringblommor och Aster


Visst sjutton är hösten härlig en dag som denna med strålande sol, hög klar höstluft, små söta vita ulliga moln och alla dessa härliga ringblommor och aster som är fina nu!


Nu är det bara att hoppas att kanonvädret håller i sig hela helgen. Tänk vad härligt det skulle vara!!!

/Jenny

torsdag 15 september 2011

Badrummet för sista gången=)







Badrummet har ju varit klart ett tag nu och jag har visat bilder tidigare. Nu har jag samlat ihop bilderna så man ska kunna få en hyfsad bild av hur badrummet blev nu när det är klart =)


/Jenny

Vår älskade köksspis ger värme i höstblåsten






Nu när hösten närmar sig och det börjar att bli lite småkyligt inomhus har vi premiäreldat för säsongen i köksspisen. Det går inte att putta in så mycket ved åt gången men värmen som kommer är intensiv och härlig, om än något mer kortvarig än värmen från kakelugnen. Åtminstone i början av säsongen är det en mysig och hemtrevlig känsla att peta in lite pinnar då och då=)





På väggen bredvid vedspisen har vi en öppning ut mot trapphuset så att värmen kan stiga upp i trappan och övervåningen, vilket fungerar förvånansvärt bra Precis över spiskåpan har vi vårat sovrum och planeringen är att vi ska borra upp några hål så att värmen kan sprida sig även där. Det är mycket värme som stannar i spiskåpan och det är verkligen slöseri. På övervåningen har vi inga andra värmekällor än ett elelement i sovrummet som vi använder i nödfall.


/Jenny
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...