torsdag 19 maj 2011

Fallfärdigt uthus blir ett hönshus

När vi flyttade till Åkersdal  i november 2008 var vi på det klara med att vi självklart skulle ha höns -  för det ska man tydligen ha när man bor på landet;) I somras kom maken på den briljanta idén att lägga allt annat åt sidan, dvs. nödvändiga reperationer med huset, för att göra ett annat lite roligare projekt. Sagt och gjort gav vi oss på den del av uthuslängan som inte var helt raserad och satte igång med arbetet...

...och mycket jobb blev det - dammet och spånet yrde och en ny vägg fick byggas om och asbesttaket avlägnades och ersattes med det gamla takteglet som legat på boningshuset tidigare. Vi satt även in ett extra fönster som vi hittade i ladan så att hönsen skulle få lite mer ljus. Under renoveringen hittade vi en notering om att uthuset byggts upp på sin nuvarande plats 1920.


Efter några månader anlände till slut våran efterlängtade hönsflock, "kackelmaffian", och det verkar trivas bra hos oss i det gamla uthuset;) Valet av höns föll på en svensk gammal lantras, hedemorahöns, bla därför att de är anpassade till ett svenskt klimat och genom historien utvecklad god motståndkraft till sjukdomar. Vi valde att bli genbank för att kunna medverka till att bevara dessa goingar. De goda  äggen får vi på köpet. Känns befriande härligt att med gott samvete äta ägg som kommer från höns man vet har ett bra liv. Ett äkta hönsliv helt enkelt!


Wilda Tilda har hittat sin favoritplats utanför hönshuset - i lä och i full sol då trivs hon som bäst. Hon är inte dum den vovven;) Timret var illa åtgånget på sina ställen och därför valde vi att klä in huset i panel. "Krubban" i gjutjärn hittade vi halvt nedgräven vid ladan. Man kan tydligen göra små fynd både här och där;)
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Det är jätteroligt om du har tid att skriva en liten hälsning! Har du ingen egen blogg väljer du anonym i listan nedan. Ha en bra dag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...